HASTANELERDE MODERN YÖNETİM FELSEFESİNİN VERİMLİLİĞE ETKİSİ: GEVHER NESİBE HASTANESİNDE BİR UYGULAMA - Şevki Özgener; Fatma Küçük (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, hastanelerde hemşirelerin bakışaçısıyla modern yönetim felsefesinin verimliliğe etkisini analiz etmektir. Araştırma bulgularına göre; hastanelerde verimliliğin iyileştirilmesinde ileri teknolojiden yararlanma, zaman yönetimi, nitelikli personel istihdamı, katılımcıyönetim felsefesi ve etkin maliyet yönetiminin en önemli faktörler olduğu gözlenmektedir. Ancak hasta tatmini ve hizmet kalitesinin verimliliğin iyileştirilmesine düşük düzeyde etki ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca, hastanelerde verimliliği artırmak için en yaygın olarak kullanılan modern yönetim teknikleri, Toplam Kalite Yönetimi ve DışKaynaklardan Yararlanma Outsourcing ’dır. Hemşirelerin hastanelerde verimliliğin iyileştirilmesine yönelik tutumlarıgenel olarak değerlendirildiğinde; modern yönetim felsefesinin uygulanmasına hem taraftar olduklarıhem de olmadıklarısonucuna ulaşılmıştır.