Yargısal Denetim Yönüyle Rezerv Yapı Alanı Kararı Uygulamaları ve Sonuçları - Ilgın Özkaya Özlüer (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi)
6 Şubat 2023 depremin etkisiyle Hatay ve çevresinde yaşanan yıkımın kentlerde ve diğer tüm yerleşim yerlerinde yarattığı etkileri gidermek gerekçesiyle depremin hemen ardından hızlı bir yasal değişim başlatıldı. Bu yasal değişimin önemli amacı olarak, kentlerin yeniden kurulması ve deprem benzeri doğa olaylarına dirençli kentlerin ülke genelinde oluşturulması için gerekli hukuki yapının oluşturulması gösterildi. Bu amaç doğrultusunda ilk hedef deprem sonrası yıkılan bölgenin en önemli sorunu olan barınma ihtiyacının karşılanması ihtiyacı olarak görüldüğünden, bölgede ilan edilen olağanüstü hal şartlarına uygun hızlı ve etkili çözümler yaratma iddiasındaki cumhurbaşkanlığı kararnameleri yürürlüğe girdi. Ardından ise olağan dönemin hukuki prosedürüne uygun temel mevzuat değişiklikler yapılmaya başlandı. Bu değişikliklerde dikkat çeken en önemli özellik, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanlar Hakkındaki Kanun ve onunla ilişkilendirilebilecek diğer düzenlemelerin uygulama işlemlerinin düzensizliği ve yaşanan sorunlara kentleşme ve koruma ilkeleri çerçevesinde çözüm bulmak konusundaki yetersizlikleri ve çelişkileri olduğu tespitinde bulunmak mümkündür. Bu nedenle çalışmamızda, 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği “hukuki belirsizlik” “hukuki güvenlik” ve başta mülkiyet hakkı olmak üzere olası “hak ihlalleri” teması üzerine kurulu yeni imar hukuku düzeni “rezerv yapı alanı kararı” bakımından incelenmektedir.