Çevresel Kaygı ile Yeşil Algılanan Değerin Yeşil Satın Alma Niyeti Üzerindeki Etkisi: Elektrikli Otomobil Sektörü - Keti Ventura; Deniz Deral (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Çağımızın en önemli problemlerinden biri olan çevre sorunu günümüzde hem işletmelerin hem de tüketicilerin üzerinde önemle durduğu bir konu haline gelmiştir. Zaman içinde tüketicilerin daha da bilinçli hale gelmesiyle birlikte çevreye yönelik kaygıları tüketim alışkanlıklarını da etkilemeye başlamıştır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı; çevresel kaygı, yeşil güven ve yeşil algılanan değerin tüketicilerin elektrikli araç yeşil satın alma niyeti üzerindeki etkilerini ölçmek ve oluşturulan kavramsal model çerçevesinde yeşil algılanan değerin ve yeşil güvenin aracılık ve düzenleyici etkisini araştırmaktır. Bu doğrultuda Uyarıcı-Organizma-Tepki Teorisi çerçevesinde tüketicilerin elektrikli araç satın alma niyeti üzerindeki çevre yanlısı davranışlarını etkileyen faktörler açıklanmıştır. Nicel yöntem kullanılarak önerilen hipotezleri test etmek için Türkiye’de hem elektrikli araç kullanan hem de elektrikli araç satın almayı planlayan tüketicilerden veri toplamak amacıyla 423 kişiyle çevrimiçi bir anket gerçekleştirilmiştir. Çalışmada oluşturulan hipotezleri test etmek ve önerilen modeli ampirik olarak doğrulamak için SPSS programı kullanılmıştır. Sonuçta, çevresel kaygının, algılanan yeşil değer üzerinde, yeşil algılanan değerin, yeşil satın alma niyeti üzerinde ve çevresel kaygının, yeşil satın alma niyeti üzerinde olumlu bir etkisi olduğu ortaya konmuştur. Çalışmanın, tüketicilerin elektrikli araç satın alma niyeti üzerindeki çevre yanlısı davranışlarını etkileyen faktörleri açıklayan bir model önermesi ve çalışma sonunda elde edilen bulguların, pazarlama stratejileri geliştirmeleri anlamında elektrikli araba üreticilerine yol göstermesi beklenmektedir.