POIMANJE I TEMELJNA ZEMLJOPISNA OBILJEŽJA PODGORJA - MLADEN KLEMENČIĆ (Senjski Zbornik)
U izlaganju se raspravlja prostorni obuhvat i poimanje Podgorja kao specifične hrvatske regije. Po mnogim svojim obilježjima Podgorje je netipičan dio hrvatskog uzmorskog pojasa, sa specifičnim identitetskim obilježjima. Već i sam naziv upućuje na planinu, a ne na more kao ishodište. Oko točne definicije područja koje Podgorje obuhvaća, u literaturi postoje različita gledišta. Podgorska uzmorska mjesta svojim izgledom odudaraju od uobičajenoga izgleda naših primorskih gradića, dok ruralna naselja imaju fizionomiju sela dinarskoga planinskog pojasa. Nadalje, iznose se glavna obilježja naseljenosti područja. Bez grada Senja, ali čak i s njime, to je najrjeđe naseljeni dio Hrvatske. U prometnom pogledu, ključna je bila u 1950-im godinama izgradnja Jadranske magistrale, koja je uzdužno povezala cijelo Podgorje. Ključne riječi: U izlaganju se raspravlja prostorni obuhvat i poimanje Podgorja kao specifične hrvatske regije. Po mnogim svojim obilježjima Podgorje je netipičan dio hrvatskog uzmorskog pojasa, sa specifičnim identitetskim obilježjima. Već i sam naziv upućuje na planinu, a ne na more kao ishodište. Oko točne definicije područja koje Podgorje obuhvaća, u literaturi postoje različita gledišta. Podgorska uzmorska mjesta svojim izgledom odudaraju od uobičajenoga izgleda naših primorskih gradića, dok ruralna naselja imaju fizionomiju sela dinarskoga planinskog pojasa. Nadalje, iznose se glavna obilježja naseljenosti područja. Bez grada Senja, ali čak i s njime, to je najrjeđe naseljeni dio Hrvatske. U prometnom pogledu, ključna je bila u 1950-im godinama izgradnja Jadranske magistrale, koja je uzdužno povezala cijelo Podgorje.