ІНКЛЮЗИВНІСТЬ ТА РІЗНОМАНІТТЯ ЯК СОЦІАЛЬНІ КОНТЕКСТИ В ТВОРЧОСТІ ДИЗАЙНЕРІВ ОДЯГУ - Anastasia Yukhymchuk; Kalyna Pashkevych (теорія та практика дизайну)
Мета: проаналізувати та систематизувати інформацію на тему інклюзивності та різноманіття як соціальних контекстів у творчості українських та закордонних дизайнерів одягу; вивчити колекції дизайнерів та виявити основні риси, які підкреслюють концептуальність; визначити вплив даного питання на суспільство. Методологія дослідження ґрунтується на теоретичному методі, що базується на системному підході, методах аналізу та синтезу. Огляд літературних джерел здійснюється за допомогою методів порівняльного та системно-структурного аналізу. Результати. Досліджено роль інклюзивності та різноманіття як соціальних контекстів у творчості українських та закордонних дизайнерів одягу. Охарактеризовано творчість сучасних брендів та виявлено, що вони усвідомлюють важливість створення одягу, який підходить для різних типів статури, здібностей і культурних традицій, тим самим відображаючи інклюзивність, яка спостерігається в суспільстві. Визначено основні риси, які підкреслюють концептуальність кожного бренду. Установлено, що інклюзивність у модній індустрії на сучасному етапі демонструє зростаючу популярність і активний розвиток, які спричинені комплексними підходами до виробництва, маркетингу та сприйняття споживачами. Наукова новизна полягає у проведенні системного аналізу результатів роботи українських та закордонних дизайнерів щодо створення інклюзивного одягу, який ураховує різні типи статури, здібності та культурні традиції, що підтверджуються концептуальними елементами. Виявлено активний розвиток інклюзивності в модній індустрії завдяки підтримці споживачів і виробників. Практична значущість. Результати наукової статті можуть бути використані як основа для подальших наукових досліджень у галузі моди, дизайну одягу, соціальних наук і культурології. Окрім того, можуть використовуватися дизайнерами одягу для розроблення і виробництва інклюзивних та різноманітних колекцій, які відповідають потребам різних соціальних груп і типів фігур.