Selahaddin Eyyûbi'nin Kudüs Haçlı Krallığı ile Yaptığı Şam Antlaşması - Ziya Polat (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Selâhaddin Eyyûbî, İslam tarihinin önemli şahsiyetlerinden biridir.Devlet kademelerinde önemli görevler üstlenmeye başladığıandan itibaren en büyük hedefi, Kudüs’ü Haçlılardan geri almakolmuştur. Nitekim hayatına bakıldığında son yirmi yılını bu uğurdaverdiği mücadelelerle geçirdiği görülebilir. Nureddin’in kurduğubirlik, vefat etmesinden sonra dağılınca bölgede hüküm sürenen büyük emir olan Selâhaddin’in önüne ikinci büyük problemçıkmış oluyordu: Müslümanların dağınık halde olmaları. DolayısıylaHaçlılara karşı vereceği mücadeleden sonuç alabilmesi içinönce bölgedeki Müslümanlar arasında birlik kurması gerekiyordu.Bunun sıkıntılı bir süreç olacağını bilen Selâhaddin, bazenaynı anda iki cephede mücadele ediyordu. Bu cephelerin biri bölgedekimuhalif Müslüman emirler, diğerleri asıl hedef olan Haçlılardı.İşte Selâhaddin böyle sıkıntılı durumlarda, iki cephedenbiriyle antlaşma yapmak zorunda kalıyordu. Bu makalede Selâhaddin’in22 Temmuz 1175 yılında Kudüs Haçlı Krallığı’yla yaptığıŞam Antlaşması incelenecektir.