Kamu Çalışanlarının Örgütsel Değişim Direncini Etkileyen Uygulamalar∗ - Sezai Öztop; Uysal Kerman (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Örgütsel değişimin temel unsuru çalışanlardır. Örgüt çalışanlarının bireysel özellikleri, önceki değişim tecrübeleri, kurumdaki mevkileri, örgütsel değişim sürecindeki uygulamalar ve modeller çalışanların örgütsel değişime karşı direncini etkileyen faktörlerdir. Bu çalışmanın amacı, kamu çalışanlarının örgütsel değişim direnci üzerinde etkili olan uygulamaları tespit etmektir. Bu amaçla, farklı özelliklere sahip dört kamu kurumunda çalışan 479 personel üzerinde, anket tekniğine dayalı bir alan araştırması gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler frekans dağılımı ve Kruskal-Wallis H testi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular, örgütsel değişim sürecinde kullanılan bazı uygulamaların, kamu çalışanlarının örgütsel değişim direnci üzerinde belirleyici olduğunu göstermektedir. Özellikle, değişim öncesinde çalışanlara bilgilendirme sağlanarak önerilerinin alınmasının ve değişim sürecindeki karar alma süreçlerine katılımlarının sağlanmasının çalışanların örgütsel değişim direnci üzerinde oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, örgütsel değişim sürecinde kullanılan uygulamaların, çalışanların değişime karşı direncini etkileme açısından önemli bir faktör olduğu ve örgütsel değişim sürecinde dikkate alınması gerektiği görülmektedir.