Poetik Teori Siyasal Propaganda Analizinde İşlevsel Midir? - Nurgül Ergül Güvendi (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi)
Edebiyat alanında özellikle de şiirdeki yapı, biçim ve söylem analizlerinde kullanılan poetik teori, şiir niteliğindeki düşünce ve ifade tarzlarının analiz edildiği söylem teorisidir. Edebiyat ve şiir alanlarında yaygın biçimde kullanılan poetik teori, bir söylem teorisi olması nedeniyle retorik araştırmalar için oldukça elverişlidir. Buna karşın literatürde, sembolizm, duygusal etkileşim, lirik üslup gibi poetik unsurların, siyasal iletişim aracı olarak kullanımına ilişkin herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu araştırmada siyasal iletişimde poetik unsurların nasıl kullanıldığı ve politik iletişim stratejileri ile ilişkilerinin ortaya konulması, özellikle de poetik teorinin siyasal iletişim analizinde işlevselliğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla Türk siyasetinin önemli isimlerinden Süleyman Demirel’in poetik nitelikli siyasi söylemleri incelenmiştir. Verilerin toplanmasında literatür taraması, verilerin analizinde ise Poetik Teori ve Karl Bühler‘in Organon Modeli yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, Süleyman Demirel'in siyasi söylemlerinin poetik unsurlar içerdiğini ve bu unsurların ironi ve hiciv temelli pragmatist, realist, uzlaşmacı bir yaklaşımla toplumsal etki süreçlerine odaklandığını göstermektedir. Süleyman Demirel'in siyasi belagatinin, poetik unsurların etkili bir şekilde kullanılmasıyla şekillendiği ve bu unsurların politik mesajların toplumsal etkilerini anlamak için önemli bir araç olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca poetik teorinin siyasal iletişimdeki önemini vurgulayarak, siyasi liderlerin dil stratejilerini anlamak ve değerlendirmek için poetik unsurları kullanmanın analitik bir çerçeve sağlayabileceği düşünülmektedir.