EFECTUL STRESULUI DE TEMPERATURĂ NEGATIVĂ ASUPRA MOBILIZĂRII REZERVELOR DIN SEMINȚE PENTRU GERMINARE ȘI CREȘTEREA TIMPURIE A PLANTULELOR DIFERITOR HIBRIZI DE PORUMB - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
A fost studiat efectul stresului de temperatură negativă (STN) de -4°C cu durata de 16 ore aplicat semințelor a 14 hibrizi de porumb înainte de germinare asupra mobilizării și translocării substanțelor de rezervă din endospermul semințelor în germinare și creștere a plantulelor. S-a stabilit că STN a avut un impact semnificativ asupra ratei de masă a endospermului (RME) consumată în formarea unei unități de masă de rădăcină, epicotil și respirație, prin inhibarea mobilizării masei endospermului în procesele de germinare și creștere a plantulelor. În baza datelor obținute, în funcție de % RME utilizată în germinare și creștere au fost evidențiați hibrizi cu valorile RME: (i) ≈ 24%-27% ; (ii) ≈ 15% - 17% și (iii) ≈ 5%-8%) mai mică, față de valorile variantelor martor. Cuvinte-cheie: hibrizi de porumb, semințe, stres, temperatură negativă, mobilizarea rezervelor, germinare, creștere.