Conversaçiones de Música a finals del segle XVI: el cas de l’acadèmia de Joan de Borja i Castro - Ferran Escrivà-Llorca (Scripta: Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna)
Resum: Aquest article s’insereix dins del conjunt d’investigacions sobre la Cort dels Habsburgs. L’estudi de les acadèmies musicals és poc conegut. A partir d’algunes investigacions sobre acadèmies literàries, l’article focalitzarà en l’acadèmia musical que Joan de Borja i Castro tenia a Madrid. En aquest sentit, si el mecenatge literari cortesà ja és un tema amb múltiples variants, l’aproximació al patrocini d’altres activitats artístiques, com el cas de la música, ho és encara més. En les següents pàgines s’aprofundirà en les diverses facetes erudites de Joan de Borja amb el fil conductor de les acadèmies, com a centre d’intel·lectualitat, de creació i promoció cultural i també personal. Per aquesta acadèmia van passar alguns dels personatges del món musical ibèric més important de l’època com Francisco Guerrero o Tomás Luis de Victoria. Aquest article pretén mostrar la importància d’aquesta acadèmia com un punt neuràlgic del mecenatge musical de les darreres dècades del segle XVI.