Структурна модель графічного дизайну як соціокультурного явища - Наталя Удріс-Бородавко (Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну)
Мета статті  – на основі аналітики професійних асоціацій графічного дизайну в  європейських країнах виявити складові системного функціонування графічного дизайну в  соціумі та сформувати його структурну модель задля цілісного розвитку його потужності і впливовості в українському суспільстві. Методи дослідження. Застосовано системно-структурний аналіз, на основі якого виявлено внутрішні зв’язки і  взаємо-дію елементів системи. Наукова новизна. В статті вперше проаналізовано системність функціонування графічного дизайну на прикладі діяльності професійних асоціацій у Фінляндії, Австрії, Норвегії, Нідерландах та Італії, виявлено зв’язки структурних складових дизайну як складного соціокультурного явища та сформовано модель, що побудована на взаємодіях між усіма складовими. Висновки. Явище графічного дизайну масштабується такими процесами, як: 1) розгорнутою мережею закладів та заходів формальної та альтернативної дизайн-освіти, до якої залучені дизайнери з досвідом, науковці, викладачі, видавці, представники громадських об’єднань, законодавчих структур, професій-них об’єднань та ЗМІ, які на міжнародному рівні розробляють концептуальні вектори навчальних процесів; 2) міжнародними та національними подіями для демонстрації найкращих досягнень у графічному дизайні за останній рік або кілька років (фестивалі, конкурси, конференції, форуми), виявлення трендів у проєктуванні, налагодження нових взаємодій; 3) веденням масової комунікації про графічний дизайн спеціалізованими паперовими чи електронними журналами, подкастами, каналами соціальних мереж і  платформ 4) проведенням постійних та разових тематичних експозицій у музеях дизайну з  метою аналітичного виявлення закономірностей розвитку графічного дизайну у часових та просторових зв’язках. Усі заходи з  масштабування явища графічного дизайну мають на меті залучення та синергію всіх причетних, вони відкриті для відвідування та поширення матеріалів з результатами.