Üstbiliş Stratejilerine Dayalı Dinleme Etkinliklerinin İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Dinlediğini Anlama Becerilerine Etkisi - Pınar Girmen; Seda Kıvrak (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu araştırmanın amacı üstbiliş stratejilerine dayalı süreç temelli dinleme etkinliklerinin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama becerisine, dinlemeye yönelik tutumlarına olan etkisinin ve etkinliklere yönelik deney grubu öğrencilerinin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmada karma araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ön test ve son teste dayalı yarı deneysel desen kullanılmış, nicel veriler nitel verilerle desteklenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir il merkezinde bulunan bir ilkokulda öğrenim gören 49 dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Deney ve kontrol grubuna uygulama öncesi ve sonrasında ön test ve son test “Dinlediğini Anlama Testi” ve “Dinlemeye Yönelik Tutum Ölçeği” uygulamıştır. Deney grubu öğrencilerinin süreç sonunda görüşünü belirlemek için öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin “Dinlediğini Anlama Testi” ve “Dinlemeye Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılarak gerçekleştirilen son testten aldıkları başarı puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık vardır. Deney grubu öğrencileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeden elde edilen veriler doğrultusunda öğrencilerin üstbiliş stratejilerine dayalı dinleme etkinliklerine yönelik tutumlarının olumlu yönde olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda üstbiliş stratejilerine dayalı dinleme etkinliklerinin öğrencilerin dinlediği anlama becerisini geliştirdiği ve dinlemeye yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği söylenebilir.