Modern Mutfak (Nouvelle Cuisine) Anlayışının Gabriel Tarde’nin Sosyal Taklit Teorisi ve İletişim Bağlamında Analizi - Uğur Kaçan (Sakarya İletişim)
Bu çalışmanın temel amacı, gastronomi ve modern mutfak anlayışında önemli bir mihenk taşı olan “Yeni Mutfak (Nouvelle Cuisine)” akımının, ünlü Fransız Sosyolog “GabrielTarde”nin sosyal taklit teorisi ve iletişim perspektifinden incelenmesidir. Literatür taraması aracılığıyla gerçekleştirilen çalışmada çeşitli analizler yapılmıştır. Öncelikle “Yenimutfak” devriminin ortaya çıkış süreci, Gabriel Tarde’nin günümüzde hala geçerliliğinikoruyan “Sosyal taklit teorisi” bağlamında analiz edilmiştir. Tarde’nin perspektifinden,“Yeni mutfak” akımını destekleyen şeflerin gelenek taklitçiliğinden inovatif yaklaşımadoğru geçiş aşamaları da irdelenmiştir. “Yeni Mutfak” akımının doğuşunda eski gelenekleri taklit eden ve mutfak devrimine (Tarde’nin deyimiyle “buluş”) yol açan idealistşeflerin ne denli önemli rol oynadıkları da saptanmıştır. “Yenilikçi şeflerin” toplumdatutunma süreçleri, Tarde’nin çeşitli yaklaşımları ışığında açıklanmaya çalışılmıştır. Bunun yanında, Gabriel Tarde’nin görüşlerinin güncelliğini hala koruduğu ve sosyal bilimleralanında araştırma yapacak çoğu bilim insanı için önemli referans kaynağı oluşturacağıdeğerlendirilmektedir. Son olarak, Yeni mutfak akımının geleneksel medyaya yansımasıve çeşitli ülkeler üzerinde yarattığı etki irdelenen konular arasındadır.Anahtar Kelimeler: Gabriel Tarde, Sosyal Taklit Teorisi, Yeni Mutfak, Gastro