ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ МЕТОДОЛОГІЇ «ІНФРАСТРУКТУРА ЯК КОД» ДЛЯ СТВОРЕННЯ ТА КЕРУВАННЯ ХМАРНОЮ ІНФРАСТРУКТУРОЮ - Dmytro Miroshnychenko; Olena Tolstoluzka (Вісник Національного технічного університету "ХПÌ": Системний аналіз, управління та інформаційні технології)
У роботі проведено комплексне дослідження ефективності застосування методології «Інфраструктура як Код» (Infrastructure as Code, IaC) для створення, масштабування та управління хмарною інфраструктурою. Методологія IaC розглядається як одна з ключових технологій цифрової трансформації та DevOps-підходу, що забезпечує програмну автоматизацію інфраструктурних процесів, зменшує залежність від людського фактора та підвищує повторюваність і передбачуваність ІТ-середовищ. У статті здійснено порівняльний аналіз провідних інструментів реалізації IaC, зокрема Terraform, Pulumi, AWS CloudFormation та Ansible, з позицій їх відкритості, сумісності з різними хмарними платформами, архітектурного підходу (декларативного або імперативного), управління станом та рівня гнучкості. У якості ключових метрик ефективності оцінено ступінь автоматизації, масштабованість, швидкість розгортання інфраструктури, адаптивність до змін, надійність конфігурацій та зручність управління. Для кожної метрики наведено теоретичне обґрунтування, аналітичну оцінку та порівняння з традиційними підходами адміністрування. Особливу увагу приділено аналізу реалізації IaC у провідних хмарних середовищах (AWS, Microsoft Azure, Google Cloud Platform, OpenStack) із розглядом відповідних платформних рішень (CloudFormation, ARM/Bicep, Deployment Manager, Heat) та сторонніх мультихмарних інструментів. Виявлено, що застосування IaC значно покращує DevOps-практики, спрощує CI/CD процеси та підвищує надійність хмарних рішень. У підсумку, доведено, що застосування IaC забезпечує значне підвищення операційної ефективності, зменшує витрати на обслуговування інфраструктури та сприяє її стандартизації, що робить цю методологію стратегічно важливою для сучасних ІТ-систем.