Ciało niedoskonałe? Seksualny aspekt niepełnosprawności fizycznej w kinie współczesnym - Małgorzata Kozubek (Kwartalnik Filmowy)
W filmach podejmujących temat niepełnosprawności, niezależnie od konwencji, gatunku czy strategii autorskiej, często pojawia się wątek seksualności. Niejednokrotnie zorganizowana jest wokół niego cała fabuła, bywa on punktem jej wyjścia lub pojawia się tylko w jednej scenie, ale zawsze znaczącej z punktu widzenia dramaturgii. W artykule omówione są dwa skrajne sposoby przedstawiania ciała niepełnosprawnego we współczesnym kinie w kontekście seksualności. Z jednej strony jest to ciało upragnione (Quid Pro Quo, Crash: Niebezpieczne pożądanie, American Mary, Uwięziona Helena, Zet i dwa zera), z drugiej – ciało niechciane (Sesje, Hasta la Vista!, Sztuka latania, Jak to jest, Zatańcz ze mną, Zwyczajna historia). W obu przypadkach ciało zostaje upodmiotowione, wyrwane z dyskursu ciała uniwersalnego, „obowiązującego” – idealnego, stworzonego przez kulturę ponowoczesną.