Prawnomiędzynarodowa ochrona lasów – wybrane aspekty - Agata Kosieradzka-Federczyk (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Problematyka dotycząca ochrony lasów w prawie międzynarodowym jest rozproszona w kilku regulacjach dotyczących różnych aspektów ochrony środowiska. Istniejący stan pokazuje, że akty te wprowadzają przede wszystkim instrumenty ochrony zasadniczego celu konwencji, natomiast ochrona lasów jest traktowana akcesoryjnie. Dotyczy to zarówno konwencji o różnorodności biologicznej, jak również ramowej konwencji narodów zjednoczonych w sprawie zmian klimatu. W tej sytuacji, chociaż ochrona lasów stanowi zagadnienie należące do problemów globalnych, nie znajduje ono prawnomiędzynarodowej ochrony, która gwarantowałaby zrównoważone użytkowanie kompleksów leśnych, a przez to bezpieczne realizowanie funkcji pełnionych przez las.