GAZETECİLİKTE YENİBİR YÖNELİM: YURTTAŞ GAZETECİLİĞİ - Ruhdan Uzun (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Gazetecilik mesleğinin büyük medya gruplarının ekonomik gereklerine göre biçimlenmesinin yarattığısorunlar, yeni bir gazetecilik anlayışının ortaya çıkmasına neden oldu. Yurttaşgazeteciliği adıverilen bu yeni gazetecilik hareketi, hem akademisyenler hem de gazeteciler arasında tartışmalara yol açtı. Bu makale, konuyla ilgili tartışmalardan yola çıkarak, 1990’lıyıllarda ABD’de yaygınlaşan, ancak Türkiye’de fazla bilinmeyen yurttaşgazeteciliği deneyiminin doğasıve sonuçlarıhakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede, yurttaşgazeteciliğinin temel argümanları, özellikleri, gazetecilerin değişen rolü ve yeni teknolojilerle ilişkisi üzerinde durulmaktadır. Yurttaşgazeteciliğinin medya girişimlerinin kâr etme amaçlarından kaynaklanan yapısal sınırlamalarıgöz önüne almayan bir girişim olduğu, yüzeysel sorunlarla sınırlıkaldığıbelirtilmektedir.