İslam Felsefesinde “Vucud-u Zihnî” (Zihinsel Varlık) Anlayışına Bir Geç Dönem Osmanlı Örneği: İsmail Gelenbevî II - Recep Duran (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Bilginin mahiyeti ve menşei ve doğruluk problemleri felsefeninebedi problemleridir. İslam epistemolojisi algılayan özne, algılanannesne ve alelıtlak algı arasındaki üçlü ilişkiyle ilgilenmiştir. Ancakbu konuları açıklarken bilgiyi gerçekliğin bilenin ruhunda kalansureti olarak sunmaları töz ve araz kategorilerinde bir takım karışıklıklarasebep olmuş, bu yüzden farklı teoriler ortaya çıkmıştır.Buna göre bilgi izafettir; veya suretin irtisamıdır; veya bilinennesnenin mahiyetinin ruhta yerleşmesidir. İslam dünyasında bukonuyla ilgilenilmiş ve bu konuyla ilgilenen düşünürler birbirinitakip etmiştir. Fârâbî, İbn Sînâ, Sühreverdi, F. Razi, Nasırp.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 8.0px Helvetica}Tusi, Recep Ali Tebrizi gibi.