BOOK REVIEW: Gaál Botond: A keresztyén tanítás rendszere. A református dogmatika történeti és elméleti alapvonalai. Kiadja a Tiszántúli Református Egyházkerület, Debrecen, 2022, 1055 pp., ISBN 978–615–5909–08–5, 1055. old. - Sarolta PÜSÖK (Studia Universitatis Babeş-Bolyai. Theologia Reformata Transylvanica)
A vaskos kötet terjedelmére többféle magyarázat is van: egyfelől a hitkérdések sokrétűsége indokolja a bővebb kifejtést, másfelől a szerző hosszan tartó tanári tevékenységének terméseként számos eddigi írás, előadás anyaga kínálkozik, hogy azokat mind csokorba szedje, és egy átfogó képpé egészítse, mintegy megkoronázva életművét. A rendszeres teológiai kötet szerzője tisztában van a műfaj kihívásaival és korlátaival, hiszen saját bevallása szerint miközben 1987 és 2015 között a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Dogmatika Tanszékét vezette, szinte jelmondatává vált előadásai során a hallgatók felé elhangzó figyelmeztetés, hogy „nagyon mély titkokat fognak feszegetni, esetleg azokba belelátni, vagy azokat megérteni a Teremtő által nekünk ajándékozott racionális képességünknél fogva, de az előadás végén még több titokkal fogunk találkozni” (24. o). Ugyanakkor az egyetemi tanár másik alaptapasztalatára is felhívta hallagatói/olvasói figyelmét, jelesül arra, hogy az önálló gondolkodásra, mélyebb megértésre vágyó tanítvány nem elégedhet meg egy egyetemi jegyzet anyagával, hanem az egyes kérdéskörökhöz hozzá kell olvasnia minél több szakirodalmat.