Yoksulluğun Çocuklar Üzerindeki Çok Boyutlu Etkisi - Vuslat Güneş (International Journal of Public Finance)
Bu çalışma, yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada eğitim, sağlık, aile içi ilişkiler ve sosyal dışlanma açılarından yoksulluğun çocukları nasıl etkilediği ele alınmaya çalışılmıştır. Çocuk yoksulluğu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri ilgilendiren önemli bir sorundur. Çocuk yoksulluğu kavramı; çocukların, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde, topluma etkin ve eşit bireyler olarak katılmalarını güçleştiren çok boyutlu yoksunluklar kümesi olarak tanımlanabilir. Diğer taraftan çocukların ilk yıllardaki gelişimleri, daha sonraki gelişimlerinin temelini oluşturmaktadır. Bu ilk yılların önemi göz önüne alındığında, küçük çocuklara mümkün olan en iyi başlangıcın sağlanması kritik öneme sahiptir. Ancak çocukların yoksulluk içinde büyümeleri, hayata iyi bir başlangıç yapmalarına engel olmakta ve yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde de dezavantajlı bir duruma düşmelerine neden olmaktadır. Nitekim araştırmalar, yoksulluk içinde büyümenin çocuklarda pek çok açıdan (fiziksel, zihinsel ve ruhsal vb.) ciddi hasarlara neden olduğunu ortaya koymaktadır. Söz konusu hasarlar, çoğu zaman ömür boyu devam edebilmekte ve bireyler yoksulluğu daha sonra çocuklarına da aktarabilmektedir. Diğer ifadeyle yoksulluk, bir kısır döngü olarak sürebilmektedir. Dolayısıyla yoksullukla mücadeleye çocukluk döneminden itibaren başlanması gerekmektedir. Bu kapsamda çalışmada çocuk yoksulluğunun nasıl azaltılabileceğine ilişkin çeşitli önerilere yer verilmiştir