SOSYAL BİR DAVRANIŞBİÇİMİOLARAK DİL - Ayhan Selçuk (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Etkileşim içindeki bireyler, herhangi bir konuya/olaya ilişkin görüşve düşüncelerini ifade ederlerken, sadece bir konuşma eylemi gerçekleştirmezler, aynızamanda konuyla/olayla ilgili sosyal bir tavır ortaya koyarlar. Sergilenen tavır ve davranışlar ise, çoğunlukla içinde yetişilen kültürün veya üyesi olunan toplumun genel geçer normlarından bağımsız değildir. Bu durum, özellikle kültürlerarasıiletişim ortamlarında daha da belirgin hale gelir.Farklıkültürlerden gelen bireylerin dünyayıve olaylarıkendi dil ve kültür pencerelerinden bakarak algılayıp yorumlamaları, aynıdilsel ve dil dışıtavır ve davranışlara farklıanlamlar yüklemeleri sonucunu doğurmaktadır. Bu da, karşılıklıyanlışanlama ve anlaşılmalarıberaberinde getirmektedir. Bu çalışmada, dil-davranışilişkisi ve bu ilişkinin iletişimdeki yansımalarıüzerinde durulmuştur.