Prosty język jako narzędzie optymalizacji stron w marketingu online – podstawy teoretyczne - Beata Górni (Poradnik Językowy)
Dynamiczny rozwój Internetu zrewolucjonizował komunikację i marketing, tworząc nowe wyzwania związane z dostosowaniem treści do potrzeb użytkowników oraz wymagań algorytmów wyszukiwarek. W artykule przeanalizowano wzajemne zależności między zasadami prostego języka a SEO (Search Engine Optimization), ze szczególnym uwzględnieniem czterech płaszczyzn komunikacyjnych: relacji z odbiorcą, gramatyki, struktury tekstu oraz stylistyki. Zastosowano metodę analizy porównawczej wytycznych SEO i zasad prostego języka, bazując na dostępnych poradnikach oraz oficjalnych wytycznych językoznawców. Wyniki wykazały, że zasady prostego języka wspierają tworzenie treści przyjaznych zarówno dla użytkowników, jak i wyszukiwarek, przyczyniając się do poprawy widoczności stron oraz zwiększenia ich atrakcyjności w oczach odbiorców.