Поетска структура молитве Оченаш - Đorđe M. Đurđević (Књижевна историја)
У раду испитујемо песничке квалитете хришћанске молитве Оченаш. Теопоетски оквир посматрања дате молитве подразумева двоструку перспективу – теолошку и песничку. Истраживање заснивамо на Матејевој варијанти Господње молитве (Мт. 69–13), будући да садржи више поетских карактеристика у односу на Лукину (Лк. 112–4). На њиховим размимоилажењима инсистирамо у оним тренуцима кад су поетске осцилације евидентне. Испрва представљајући опште поетске карактеристике Јеванђеља од Матеја, као и структуру Беседе на гори, те позиционираност Оченаша унутар ње, на трагу јеврејске концепције поезије откривамо оне елементе који Господњу молитву приближавају песми. Стога испитујемо паралелизме, ритам, риму, контраст, ентинем, инклузију, рефрен, као и друге различите фигуре понављања, које се, све заједно, јављају као кохезивни елементи структуре Оченаша. Закључујемо тиме да се Матеј непрестано креће између стилема, поетема и теонема, градећи текст Оченаша на недвосмисленим песничким основама, а што почива на значајној премиси о дискурзивној, али и естетској блискости молитве и песме, односно самог чина мољења и самог чина песничког стварања.