Technotransucieleśnienie i ahumanistyczna dezidentyfikacja w somatycznych projektach Arci i yeule - Olivier Nowakowski (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia de Cultura)
Artykuł na podstawie dwóch projektów somatycznych (Arca i yeule) stara się wyodrębnić dwie odrębne polityki somatyczne. Część tekstu skupiająca się na twórczości Arci analizuje jej pentalogię KiCK w warstwie wizualnej, używając do tego narzędzi wypracowanych przez cyberfeminizm (Haraway), a także technotransfeminizm (Lucia Egana Rojas, Paul B. Preciado), by pokazać, jak możemy rozumieć proces tranzycji w oderwaniu od paradygmatu medycznego i prawnego, a także w jaki sposób nieheteronormatywna reprodukcja zaburza myślenie o reprodukcyjnym futuryzmie (Lee Edelman). Z kolei twórczość yeule (teledyski oraz teksty utworów) zostaje skonfrontowana z myśleniem o cielesności w kategoriach symbiotycznych (Haraway), by pokazać, w jaki sposób otwartość queerowego ciała prowadzi do tożsamościowej dezidentyfikacji i rozpadu ciała, których imperatywem staje się aktywistyczne myślenie o śmierci i pasywności (Patricia MacCormack) jako życiodajnych praktykach gościnności dla Innego.