Gondolatok a barátság politikai ontológiájáról Giorgio Agamben Arisztotelész-olvasata alapján - Zalán-György Ilyés (Elpis)
Tanulmányomban Giorgio Agamben két szövegének együttolvasására teszek kísérletet amellett érvelve, hogy a L’amicóban adott Arisztotelész-olvasat egy olyan barátságontológiát implikál, mely szinte azonos a korai La comunità che vieneben kidolgozott politikai ontológiával. A két szöveg mögött meghúzódó közös ontológiai koncepció exponálásával és Agamben Arisztotelész-olvasatának ismertetésével és filológiai-filozófiai megalapozásával arra teszek kísérletet, hogy rámutassak az arisztotelészi barátságkoncepció kortárs politikai filozófiai relevanciájára. Ez többek között abban áll, hogy képes fényt deríteni a kortárs közösségfilozófiák azon hiányosságára, mely abban gyökerezik, hogy nem artikulálják kielégítően azt a viszonyt vagy az érintkezés azon formáját, mely az általuk vizionált és elgondolt közösséget összetartja. Ha a két szöveg összeolvashatóságát bizonyítottuk, úgy vélem azt illetően is tisztábban fogunk látni, hogy az Arisztotelész által írtak mentén miként gondolhatóak tovább és egészíthetőek ki ezek a diskurzusok.