ÇEVRESEL KUZNETS EĞRİSİNİN GEÇERLİLİĞİNİN DÜŞÜK VE ÜST ORTA GELİRLİ ÜLKELER İÇİN SINANMASI: 1964-2009 DÖNEMİ - TESTING ENVIRONMENTAL KUZNETS CURVE VALIDITY FOR THE LOWER AND UPPER MIDDLE INCOME COUNTRIES: 1964-2009 PERIOD - Hatice Özkoç; Aynur Yıldırım; Emir Kudubeş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Çevresel Kuznet Eğrisi, makroekonominin öndegelen temel amacı olan ekonomik kalkınma ve çevre arasındaki ilişkiyi analizetme açısından önemli bir araçtır. Bu çalışmada, 1964-2009 yılları arasındakiveriler kullanılarak 91 ülke analiz edilmiş ve değişkenler arasında hem kısahem uzun dönemli korelasyonlar tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen birdiğer sonuç ise, özellikle düşük gelir düzeyine sahip ülkelerde U şeklindekiters ilişkinin açıkça görülebileceğidir. Bu çalışma, odaklanılması gerekenönemli noktanın, ülkeler arasında gelir dağılımına yönelik adaletsizliğinortadan kaldırılması ve ülke bazında gelir artırmak yerine uluslararası çevreprotokollerine katılım oranının artırılması için harcanması gereken çabalarüzerinde olması gerektiğini göstermektedir.