Van Ekolojik Koşullarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Bir Araştırma* - Diğdem Kaydan (Journal of Agricultural Sciences)
: Van ekolojik koĢullarında 2005-2006 ve 2006-2007 yetiĢtirme sezonunda yürütülen bu araĢtırmada, on altı ekmeklik buğday (Tir, Bezostaja, Gerek-79, Kutluk- 94, Kırgız- 95, Süzen -97, Aytin- 98, Harmankaya - 99, Altay -2000, DağdaĢ -94, Lancer, Doğu- 88, Karasu- 90, Palandöken- 97, Nenehatun ve Alparslan) çeĢidinin tane verimi ve bazı verim öğeleri belirlenmiĢtir. Tane verimi ve verim öğeleri bakımından her iki yılda da çeĢitler arasında önemli farklılıklar tespit edilmiĢtir. Ġki yıllık ortalamaya göre çeĢitlerin baĢaklanma süresi 180.75 (Aytin98) -190.62 (Karasu-90) gün, tane dolum süresi 33.12 (Lancer)- 39.25 (Gerek-79 ve Alparslan) gün, metrekarede fertil baĢak sayısı 265.25 (Tir)- 412.25 (Doğu-88) adet, baĢak uzunluğu 5.72 (Aytin-98)- 7.27 (Nenehatun) cm, bitki boyu 66.00 (Harmankaya)- 86.05 (Tir) cm, baĢakta tane sayısı 20.32 (Gerek-79)-27.47 (Harmankaya) adet, baĢakta tane verimi 0.65 (Alparslan)-0.93 (Harmankaya) g, bin tane ağırlığı 29.26 (Aytin98)-37.45 (Tir) g ve tane verimi 167.07 (Tir)-238.36 (Doğu-88) kg/da arasında değiĢmiĢtir. Doğu-88, Nenehatun ve Alparslan ekmeklik buğday çeĢitlerinin Van koĢulları için ümitvar oldukları sonucuna varılmıĢtır.