Oblicza wielokulturowości we współczesnej kinematografii Australii. Oswajanie inności w „Lucky Miles” Michaela Jamesa Rowlanda - Martyna Olszowska (Kwartalnik Filmowy)
Autorka opisuje, w jaki sposób współczesne kino australijskie na przełomie wieków XX i XXI znarratywizowało problem wielokulturowości i emigracji. Podejmuje próbę podziału wybranych filmów na trzy kategorie: filmy społecznie zaangażowane, komedie oraz filmy o dzieciach emigrantów (coming of age movies). Analizuje przede wszystkim pierwszy australijski film fabularny podejmujący kwestię nielegalnych uchodźców (tzw. boat people), Lucky Miles Michaela Jamesa Rowlanda, jako przykład jednej z dróg filmowego oswajania etnicznej i kulturowej inności. Kontekstem do analizy kina Antypodów czyni wydarzenia społeczne i polityczne opisane we wstępie artykułu, jak sprawa statku Tampa w 2001 r. czy polityczny sukces partii One Nation Pauline Hanson w 1997 r. W tekście została także zarysowana historia dochodzenia Australii do polityki wielokulturowości, oficjalnie przyjętej w 1973 r. Autorka stara się pokazać, w jaki sposób kino odzwierciedliło niepokoje i społeczne napięcia, które ujawniły się w czasie wspomnianych wydarzeń.