Zakazy korzystania z przedmiotów i urządzeń w sposób prowadzący do osłabienia percepcji uczestników ruchu drogowego: propozycja de lege ferenda - Piotr Krzemień; Michał Burtowy (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny)
Autorzy stawiają tezę, że obecne brzmienie przepisów polskiego Prawa o ruchu drogowym, dotyczących korzystania z urządzeń elektronicznych podczas prowadzenia pojazdu oraz wchodzenia i przechodzenia przez jezdnię jest wadliwe, co utrudnia ich egzekwowanie, a przede wszystkim wypacza cel, dla którego powstały. Przechodząc przez kolejne etapy wykładni (językową, systemową, funkcjonalną), odkodowują normę prawną, po czym dokonują analizy literatury zagadnienia i dochodzą do wniosku, iż norma ta nie została prawidłowo wysłowiona. Z niezrozumiałych względów ustawodawca w przypadku pieszych ograniczył przedmiotowe zakazy wyłącznie do telefonu komórkowego, a w sytuacji kierujących – dodatkowo jedynie do urządzeń elektronicznych, a faktycznie istnieje wiele innych przedmiotów, z których korzystanie może spowodować ograniczenie percepcji ruchu drogowego. Autorzy proponują więc nowe przykładowe brzmienie omawianych przepisów, a także zwracają uwagę na wadę regulacji penalizujących omawiane zachowania, gdyż brak możliwości dostosowania kary do okoliczności wykroczenia narusza zasadę proporcjonalności reakcji karnej.