Sağlık Çalışanlarında Bağımlılık: Sigara, Alkol, İnternet, Akıllı Telefon Bağımlılığı ve Dikkat Eksikliği Düzeylerinin İncelenmesi - Müberra Kulu; Filiz Özsoy (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, sağlık çalışanlarında sigara/alkol ve yasa dışı madde kullanım oranları ile internet, akıllı telefon bağımlılığı ve dikkat eksikliği-hiperaktivite düzeylerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini, bir hastanede çalışan hekim, hemşire, hemşirelik bölümü öğrencileri oluşturmuştur. Tüm katılımcılara; sosyodemografik veri formu, Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği İBÖ , Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği ATBÖ , Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Kendi Bildirim Ölçeği ASRS , Wender Utah Derecelendirme Ölçeği WUDÖ , Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi FNBT ve CAGE Cut down, Annoyed, Guilty, Eyeopener uygulanmıştır.Bulgular: Çalışmaya 26 hekim, 79 hemşire/sağlık memuru ve 35 hemşirelik bölümü öğrencisi dahil edilmiştir. Sigara kullanım oranlarının; hekimlerde 11 %42.3 , hemşirelerde 33 %41.8 ve hemşirelik bölümü öğrencilerinde 3 %8.6 olduğu görülmüştür. FNBT sonuçlarında 18 kişi %12.85 4-6, 11 kişi %7.85 ≥7 puan almıştır. Alkol kullanımı sıklığı ise, hekimlerde 4 %15.4 , hemşirelerde 7 %8.9 ve hemşirelik bölümü öğrencilerinde 3 %8.6 olduğu ve çoğunluğun özel günlerde alkol aldığı saptanmıştır. Katılımcıların çoğunluğunun evinde sınırsız internet erişimi ve en az 1-2 saat/gün internet kullanımlarının olduğu tespit edilmiştir. İBÖ ve ATBÖ skorları ise öğrencilerde diğer iki gruptan yüksek bulunmuştur Sırası ile p değerleri