СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ НАСЕЛЕННЯ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЗАЙНЯТОСТІ ТА ІННОВАЦІЙНИХ ЗМІН В ЕКОНОМІЦІ - Тетяна Немченко; Ольга В’юник; Оксана Сторожук (Економіка та суспільство)
Стаття окреслює перспективи розвитку соціально-трудового потенціалу для економічного відновлення України, забезпечення стійкості та конкурентоспроможності в умовах глобальних змін. Досліджено вплив цифровізації та інноваційних змін на соціально-трудовий потенціал населення. Проведено аналіз змін попиту на професії під впливом автоматизації та глобалізації, зокрема зростання затребуваності спеціалістів у сфері штучного інтелекту, сталого розвитку та бізнес-аналітики. Авторами проведено аналіз сучасних викликів, включаючи депопуляцію, соціальну нерівність, цифровий розрив та військові загрози, що вимагають нових підходів до розвитку трудового потенціалу. Наголошено на необхідності формування цифрових компетенцій, популяризації безперервного навчання, розвитку адаптивності та креативності працівників.