شناسایی مناطق کارستیک در معرض مخاطرات ناشی از آلودگی (مطالعه موردی: حوضه آبریز روانسر) - داود مختاری; زهرا زنگنه تبار; سارا مطاعی (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
منابع آب کارستیک، در کنار اهمیت و نقش بسزایی که در تأمین منابع آبی دارند، پتانسیل آسیبپذیری بالایی نیز دارند که همین امر سبب شده است تا این منابع همیشه در معرض آلودگی باشند. با توجه به اهمیت موضوع، در این تحقیق به شناسایی مناطق آسیبپذیر در حوضه آبریز روانسر پرداخته شده است. دادههای تحقیق شامل نقشههای توپوگرافی ۱:۵۰۰۰۰، نقشه زمینشناسی ۱:۱۰۰۰۰۰، مدل رقومی ارتفاعی ۱۰ متر و لایههای رقومی مربوط به سازمانهای مختلف مانند لایه خاک است. روش کار به این صورت است که پس از جمعآوری دادهها و اطلاعات موردنیاز،‌ با استفاده از ۲ روش COP و EPIK، مناطق آسیبپذیر در برابر آلودگی شناسایی شده و سپس نتایج حاصله مقایسه و ارزیابی شده است. بررسی نتایج به دست آمده از طریق دو روش COP و EPIK بیانگر این است که حوضه روانسر پتانسیل آسیبپذیری بالایی دارد،‌ به‌طوری‌که بر اساس نتایج هر دو روش، بخشهای زیادی از منطقه در معرض آسیبپذیری قرار دارد. در روش COP ۸/۲۷ درصد از منطقه دارای پتانسیل آسیبپذیری خیلی زیادی است و در روش EPIK نیز ۵/۲۹ درصد از منطقه دارای پتانسیل آسیبپذیری زیادی است. همچنین از نظر توزیع مکانی آسیبپذیری نیز بر اساس نتایج به دست آمده از هر دو روش، مناطق شمالی دارای بالاترین پتانسیل آسیبپذیری و مناطق جنوبی دارای کمترین پتانسیل آسیبپذیری است.