Експеримент в історії вітчизняної педагогічної науки та практики радянської доби: до питання систематизації джерельної бази дослідження - Елліна Панасенко (Педагогічний дискурс)
У статті зʼясовано, що проблема експерименту як методу дослідження в історії вітчизняної педагогічної науки та практики радянської доби (1943–1991) має змістовну джерельну базу. Її аналіз здійснено у таких основних групах історико-педагогічних джерел: 1) працях зарубіжних учених, присвячених різним аспектам експерименту як наукового методу дослідження; 2) питаннях наукового пізнання, його методології у загальнотеоретичному плані,що розкрито у працях філософів та логіків радянської доби; 3) наукових доробках вітчизняних учених, присвячених специфіці соціального експерименту; 4) пласті фундаментальних психологічних праць, в яких розкрито принципові можливості використання методу експерименту у психології; 5) джерельних працях, присвячених розробці теорії та практики педагогічного експерименту у радянську добу (опублікованих нормативно-правових матеріалах; працях із загальної методології педагогіки, методології та методики педагогічних досліджень; підручниках, навчальних та навчально-методичних посібниках з педагогіки; матеріалах педагогічної преси; дисертаціях вітчизняних авторів, захищених в Україні протягом 1943–1991 рр.).