HOLIZMAS IR INDIVIDUALIZMAS ALDO LEOPOLDO ŽEMĖS ETIKOJE - Česlovas Kalenda (Problemos)
Straipsnyje analizuojama amerikiečių ekologo Aldo Leopoldo (1886-1948) ekologinė etinė sistema, paties autoriaus pavadinta žemės etika (land ethic). Tai viena iš pirmųjų išplėtotų šiuolaikinės ekologinės etikos koncepcijų. Jos ištakas sudaro evoliucinė bei ekologinė biologija ir evoliucinė etika. Ekologinė Leopoldo etikos paskirtis lėmė holistinį šios etinės doktrinos pobūdį. Tačiau žemės etikos holizmas nepaneigia individualizmo: visumos atžvilgiu individas lieka santykiškai savarankiškas. Raktiniai žodžiai: ekologinė etika, evoliucinė etika, holizmas.