Izvori za povijest benediktinskoga samostana sv. Ivana Krstitelja u Dajli u Državnom arhivu u Pazinu - Marino Martinčević (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Izvori za povijest benediktinskoga samostana sv. Ivana Krstitelja u Dajli u drugoj polovici 19. stoljeća koji se čuvaju u Državnom arhivu u Pazinu omogućuju nam uvid u djelovanje tog samostana. Otkrivaju nam ekonomsku povijest samostana, koji svoju materijalnu osnovicu temelji na poljoprivrednoj proizvodnji, društvenu povijest, ali i povijest svakidašnjice, i redovnika i kolona. U izvorima možemo pratiti razvitak poljoprivredne proizvodnje na benediktinskome posjedu i promjenu sortimenta određenih poljoprivrednih kultura kao posljedicu modernizacije agrarne proizvodnje. Knjiga Magazzino najvažniji je izvor za proučavanje poljoprivredne proizvodnje, temelja samostanske ekonomike. Iscrpni podaci o prinosima, kako na zemljištu koje obrađuju redovnici u »vlastitoj režiji«, tako i na zemlji koju obrađuju koloni, omogućuju uvid u modernizacijske procese koji zahvaćaju navedeni veleposjed u drugoj polovici 19. stoljeća. Atti Capitolari, zapisnici sa samostanskih kapitula, daju nam uvid u ekonomski život samostana, ali isto tako prikazuju »povijest nevolja« redovnika u Dajli/Pragliji nakon 1867. godine. Registro Introito ed Esito del Priorato di Daila, Giornale Daila i Giornale Cassa računske su knjige samostana vođene po knjigovodstvenim načelima. Osim za ekonomsku povijest samostana, te su knjige vrijedan izvor povijesti svakidašnjice redovnika u Dajli.