Рецензія на монографію "Психолінгвістичний підхід до травматичної пам'яті" (автори: Л. Засєкіна, С. Засєкін, О. Шевчук) - Олена Савченко (Психолінгвістика)
Рецензована монографія присвячена надзвичайно важливій проблемі сучасної психології – дослідженню особливостей організації у пам’яті травматичної інформації про неприємні події життя як важливого чинника ефективного долання психологічної травматизації. Автори доводять, що ігнорування цього аспекту в психологічній практиці надання допомоги клієнтам призводить до негативних наслідків: загострення актуального травматичного стану, розвитку посттравматичних стресових розладів (ПТСР), формування депресій, фобій, неефективних патернів поведінки. Новизна роботи полягає у тому, що автори запропонували досліджувати травматичну пам’ять як психологічний феномен, який функціонує в межах норми, а отже який може досліджуватися без застосування методів медичної та нейродіагностики. Змістом даного виду пам’яті є реорганізований травматичний досвід, який складається зі спогадів про осмислені і інтелектуалізовано прожиті травматичні події життя. Такий підхід суттєво розширює можливості дослідження травматичного досвіду, оскільки дозволяє долучити до даної дослідницької області відомі моделі пам’яті, які були розроблені у межах когнітивної психології та інших психологічних напрямків.