Marià Villangómez: el fabrisme a les Pitiüses - Enric Ribes i Marí (Ítaca)
Pompeu Fabra no va visitar mai les Pitiüses, ni hi va tenir cap relació directa. La seva obra, tanmateix, hi va arribar i hi va arrelar. Hi va tenir un paper important, sens dubte, el menorquí Francesc de B. Moll, que adaptà les normes fabrianes al català de les Balears (sobretot de Mallorca i Menorca). Però qui va ser decisiu en la introducció i l’arrelament dels fabrisme a Eivissa i a Formentera, va ser el poeta Marià Villangómez. Ell va esdevenir el seu primer deixeble en aquestes illes i també va exercir de gramàtic quan va publicar Curs d’iniciació a la llengua. Normes gramaticals. Lectures eivissenques i formentereres, que és una veritable adaptació al parlar de les Pitiüses de l’obra del mestre Fabra i de Moll. En aquest article fem un repàs per tot aquest procés, des de la introducció per Villangómez del fabrisme a Eivissa i Formentera, fins a la consolidació de tot un equip de correctors i professors que en segueixen les ensenyances, les difonen, i les apliquen en les nombroses publicacions que s’hi editen.