ТЕНДЕНЦІЇ ТА ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ІНВЕСТИЦІЙНУ ПРИВАБЛИВІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ ЕКОНОМІКИ - Лілія Шевченко (Економіка та суспільство)
Дослідження показало тенденції надходження прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в економіку України. Також метою дослідження було визначити міру впливу різних факторів на надходження ПІІ в Україну. На відміну від попередніх досліджень, зроблено оцінку впливу як можна більшої кількості факторів і в першу чергу соціальних. Аналіз стану та тенденцій ПІІ в економіку України зроблено за допомогою статистичних методів. Для виявлення впливу факторів на динаміку ПІІ в Україні застосовано методи кореляції та регресії. Виявлені тенденції показали суттєву нерівномірність через нестабільність розвитку економіки України. Визначення структури показало нерівномірність розподілу інвестицій за галузями і регіонами України. Економетричний аналіз показав, що між соціальними факторами та станом інвестиційного клімату в Україні існує тісний зв’язок, що доводить необхідність розвитку соціальної сфери для підвищення рівня інвестиційної привабливості регіону. Результати дослідження можуть бути враховані при побудові державних та регіональних інвестиційних програм.