Визначення кількісних і якісних показників доступного житла з урахуванням розміщення в місті - Kateryna Spasichenko (теорія та практика дизайну)
В даній статті досліджено проблему недостатньої кількості і якості доступного житла в Україні. Виявлена вагомість і актуальність даної проблеми. Висвітлено проблеми адаптації доступного житла до потреб населення та мешканців будинку. Визначено фактори які впливають на якість життя мешканців міст, та їх вплив на житло. Описана вагомість та вплив місця розташування доступного житла, в системі розселення та містобудівній ситуації, в залежності від цих факторів буде змінюватись концепція та модель доступного житла, в тому числі його ціна, об’ємно-планувальні рішення, наявність трансформацій, гнучкого планування та ін. Проаналізований негативний вплив малорозвинених районів на доступність розташованого в ньому житла, та необхідність доступному житлу виступати рушійною силою в розвитку даного району. Проілюстрований вплив населеного пункту на типологію та поверховість забудови. Описаний алгоритм для визначення необхідної кількості площі доступного житла за розрахунковий період, та визначення співвідношення доступного житла до комерційного. Висвітлено важливість комплексного підходу в аналізі генеральних планів міст, кварталів, для виявлення вільних ділянок для нового будівництва, добудови доступного житла, та пошуку можливості реконструкцій, та реновацій під доступне житло. Описано доцільність, визначення додаткових функції для доступного житла, на етапі аналізу кварталу чи району. Важливість урахуванням сталого розвитку при проєктуванні такого житла. Висвітлено важливість доступного житла виступати повноцінною складовою розвиненої інфраструктури кварталу чи району, за рахунок місць прикладання праці та громадських приміщень.