Onkolojik Hastaların Acil Servise Başvuru Nedenleri - Birsen Ertekin; Hasan Kara; Mustafa Polat; Sadık Girişgin; Sedat Koçak (Sakarya Tıp Dergisi)
Amaç: : Onkolojik problemi olan hastalar, mevcut problemleri ile doğrudan ya da dolaylı ilişkili şikayetlerle acil servislere başvurmaktadırlar. Son yıllarda onkoloji hastalarının acil servislere başvurularında gözle görülür bir artış yaşanmaktadır. Çalışmamızda kanserli hastaların acil servislere en sık hangi nedenlerle başvurdukları araştırıldı ve tespit edilen problemler tartışıldı.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Servisine 2007 yılının ilk 3 aylık döneminde başvuran, daha önce kanser tanısı almış ya da acil serviste yeni tanı konulan hastalar alınmıştır. Hastalar demografik özellikleri, başvuru sebepleri, sık görülen klinik ve laboratuar anormallikleri, uygulanan tedaviler ve sonuçları açısından değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya 42'si (%42) kadın, 58'i (%58) erkek olmak üzere 100 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 61.7 yaş/yıl, ortanca değer 64 idi. Başvuruda en sık şikayet nefes darlığı, en sık başvuran olgular akciğer kanserli hastalar idi. En çok tespit edilen problemler anemi, üre/kreatinin yüksekliği, hiponatremi ve pnömoni idi. Hastaların %35'i taburcu olurken %36'sı acil serviste ve %29'u da diğer kliniklerde tedavi altına alındı. Acil servisteki hastaların %19'u ve diğer kliniktekilerin %20'si eksitus oldu. Sonuç: Acil kliniğine en sık akciğer kanserli hastalar, enfeksiyon ve solunum sıkıntısı nedeniyle başvurmaktadırlar. Kanserli hastalarda metabolik problemler de sık acile başvuru nedenleri arasındadır. Yine bu hastalarda hem hastaneye yatış oranları hem de mortalite oldukça yüksektir. Genellikle yaşlı ve çoklu probleme sahip olduklarından, acil hekiminin her safhada hastayı ayrıntılı değerlendirmesi uygundur.