Potamogeton pectinatus, L.' la Beslenen Ot Sazanlarının (Ctenopharyngodon idella, Val. 1844) BünyesindeTutulan Fosforun Tahmini - Mine U Kırkağaç (Journal of Agricultural Sciences)
Araştırma, 1995-96 ve 1996-97 kış sezonunda üç çeşitte (Kışlık Kırmızı-51, Fıraf-87 ve Yerli Kırmızı), serpme ekim ve dört farklı sıra aralığında (15, 20, 25 ve 30 cm) Van ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Her iki yılda da en yüksek birim alan tane verimi (124.76 kg/da) Kışlık Kırmızı-51 çeşidinden ve 15 cm sıra aralığından elde edilmiştir. Birim alan tane verimi ile sıra aralıkları arasında ters bir İlişki bulunmuştur Sıra aralıkları arttıkça birim alan tane verimi düşmüş, protein oranı ve bin tane ağırlığı serpme ekim ve değişik sıra aralıklarından etkilenmemiştir Çalışmada en düşük ilk bakla yüksekliği (10.79 cm) değeri serpme ekimde saptanırken, en yüksek bitkide ilk bakla yüksekliği değeri 15 cm sıra aralığında bulunmuştur (13.31cm). Tüm çeşitlerde sıra arası mesafe azaldıkça İlk bakla yüksekliği artış göstermektedir Araştırmadan elde edilen sonuca göre Van koşularında, birim alandan yüksek birim alan tane verimi sağlayabilmek için, ele alınan üç mercimek çeşidinde de ekimde sıra aralığı mesafe 15-20 cm'yi geçmemelidir.