مروری بر خواص سیتوتوکسیک (ضدسرطان) اسفنج های دریایی - ملیکا ناظمی; هادی غفاری (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
زیست فناوری داروهای دریایی یکی از راه های نوین توسعه و تولید محصولات جدید دارویی از آبزیان است. سرطان یکی از بیماری های شایع و علت اصلی مرگ و میر است، بررسی های شیمیایی و بیولوژیکی اسفنج ها را منبع غنی از ترکیبات ضدسرطانی(سیتوتوکسیک) نشان داده است. در رابطه با خواص سیتوتوکسیک اسفنج ها مطالعات گسترده ایی به ویژه در کشوهای آمریکایی و اروپایی انجام شده است، از دهه گذشته تا کنون مطالعات روی اسفنج های آب های خلیج فارس و دریای عمان درحال انجام است. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که اسفنج های؛ Iophon sp.، Dysidea pallescens ، Ircinia echinata، Dysidea avara، Axinella sinoxeaisوIrcinaspp. از جزایر و آب های خلیج فارس دارای اثرات سیتوتوکسیک روی رده های سلول های سرطانی است. با توجه به خواص سیتوتوکسیک (ضدسرطان) اسفنج های دریایی که در بسیاری از نقاط جهان اثبات شده است و از طرف دیگر تنوع و فراوانی گونه های اسفنج در آب های خلیج فارس و دریای عمان در این بررسی علمی به بررسی خواص سیتوتوکسیک اسفنج های دریایی با تأکید بر اسفنج های مطالعه شده در خلیج فارس پرداخته شده است.