Digitalna baza zelenila grada Trebinja - Jugoslav Brujić; Boris Marković; Jovan Travar; Drago Petković (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Kroz primjere iz grada Trebinja, čija je zelenilo na javnim površinama 2008. god. skoro potpuno snimlјeno, autori daju model izgradnje GIS-baze jednog grada. Postupak izgradnje ide kroz faze: kartografske osnove, terenska snimanja, alfanumerička i kartografska obrada, a struktura baze je zasnovana na nivou arborikulturne jedinice. Nivoi prostorne organizacije su u osnovi kvartovi, blokovi, objekti i polјa, za dominantne mnogougaone površine. Linijski poligoni koriste nešto drugačiju šemu i riječnik: aleje, strane, potezi. Suština problema izgradnje baze je u obimnim početnim terenskim podacima, prikuplјenim u kratkom roku.