Analiza uticaja obnovljivih izvora energije na elektroenergetski sistem sjeveroistočne Bosne / Impact Analysis of Renewable Energy Sources on Power System of North-eastern Bosnia - Mia Lešić Aganović; Mugdin Agić; Majda Tešanović; Izudin Kapetanović; Tatjana Konjić (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Razmatrajući obaveze nametnute od strane Evropske zajednice, ali i klimatske promjene koje se više ne mogu zanemarivati, nužno je izvršiti pomak u paradigmi proizvodnje električne energije smanjenjem udjela konvencionalnih izvora energije, a povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora. Elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine uglavnom se temelji na proizvodnji električne energije iz termo i hidroelektrana. U zadnjoj deceniji značajno je porastao interes za ulaganje u obnovljive izvore energije. Ovaj rad ima namjeru ukazati na ograničenja i potencijalne posljedice koje obnovljivi izvori energije mogu imati na elektroenergetski sistem, ali i predložiti rješenja efikasnije integracije obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem koristeći model virtualnih elektrana simuliranjem različitih scenarija u prenosnoj mreži u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine korištenjem profesionalnog softvera.