Економіка сумісного користування та оподаткування в індустрії гостинності - T. Kalaitan (Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна: Серія Економіка)
Метою статті є дослідження проблемних питань оподаткування в сфері короткострокової оренди житла із застосуванням онлайн платформ. Завдання: (1) визначити масштаби та тенденції розвитку економіки сумісного користування індустрії гостинності; (2) дослідити зарубіжний досвід організації збору та сплати податків в сфері короткострокової оренди житла із застосуванням онлайн платформ. У ході дослідження виявлено, що сектор короткострокової оренди житла зростає швидкими темпами. Така тенденція багато в чому сформувалась внаслідок появи цифрових платформ, які виступають посередниками між власниками житла та туристами по всьому світу. За даними Євростату кількість ночівель, проведених в закладах розміщування, заброньованих через онлайн платформи, перевищила рівень 2019р. і в червні 2023р. досягла 25,4% зростання, що значно вище ніж темпи відновлення в традиційному секторі. Разом з тим існування такої успішної бізнес-моделі створює певну напруженість між постачальниками послуг проживання, операторами ринку та державою. Той факт, що економіка сумісного користування функціонує через онлайн платформи, ускладнює її оцінку в межах податкового законодавства. Позитивний практичний досвід вирішення проблемних питань в сфері оподаткування короткострокової оренди має компанія Airbnb. Ця компанія збирає та перераховує податки у тих регіонах, де вона уклала угоди з урядами або за законодавством повинна це роботи. В Україні у післявоєнному періоді було б доцільним впровадження практики стягнення туристичного збору онлайн платформами (під час бронювання) з подальшим його спрямуванням до туристичних регіональних фондів. Створення таких фондів формуватиме передумову для цільового використання коштів туристичного збору на розвиток туризму.