توانایی مدیران ، محدودیت مالی و همزمانی قیمت سهـام - رضا طاهری عابد; محمدجواد چرچیان; علی شیرزاد کبریا; جعفر عزیزی (فصلنامه بورس اوراق بهادار)
هم‌زمانی قیمت سهام ابزاری برای سنجش حرکت قیمت سهام می‌باشد و همچنین درجه اطلاعات خاص شرکت را در سطح بازار منعکس می‌کند. بر اساس مبانی نظری، مدیران با توانایی بالاتر، اطلاعات خاص شرکتی بیشتری نسبت به همتایان خود منتشر می‌کنند. این امر موجب کاهش هم‌زمانی قیمت سهام می‌شود. در این پژوهش به بررسی تأثیر توانایی مدیریت بر هم‌زمانی قیمت سهام با نقش تعدیل‌کنندگی محدودیت مالی پرداخته شده است. با توجه به محدودیت‌های تحقیق، 83 شرکت پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1396 الی 1400 مورد بررسی قرار گرفته است. برای اندازه‌گیری متغیر توانایی از روش تحلیل پوششی داده‌ها (DEA) و جهت سنجش هم‌زمانی قیمت سهام از روش ضریب تعیین توسعه‌یافته بازار مورک و همکاران (2000) و همچنین برای متغیر محدودیت مالی از شاخص کاپلان و زینگالس (1977) که توسط تهرانی و حصارزاده (1388) بومی‌سازی شده استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که توانایی مدیریت تأثیری بر هم‌زمانی قیمت سهام ندارد. همچنین، محدودیت‌های مالی نیز نتوانستند رابطه بین توانایی مدیریت و هم‌زمانی قیمت‌ها را تحت‌الشعاع قرار دهند. این تحقیق تأکید می‌کند که توانایی مدیران به‌تنهایی قادر به توضیح تغییرات قیمت‌ها نیست و ضرورت توجه به عوامل پیچیده و متنوع در ارزیابی هم‌زمانی قیمت‌ها را آشکار می‌سازد.