Czy Henryk Bitterfeld napisał dla królowej Jadwigi „Żywot świętej Jadwigi Śląskiej”? (Dominikanie na dworze Jadwigi Andegaweńskiej) - Jakub Turek (Folia Historica Cracoviensia)
W artykule została omówiona kwestia autorstwa Henryka Bitterfelda rzekomego „Żywota św. Jadwigi”. Dzieło o takim tytule było wymieniane w kolejnych katalogach prac dominikanina, choć jego tekst nie jest znany. Przeprowadzona w artykule analiza wykazała, że nie ma żadnych przesłanek pozwalających łączyć Bitterfelda ze wspominanym utworem. W jego dorobku nie ma innych hagiografii. Postać św. Jadwigi Śląskiej nie wpisuje się także w model hagiograficzny promowany przez bliskich Bitterfeldowi obserwantów. Chybione są również próby łączenia „Żywota św. Jadwigi” ze śląskim pochodzeniem jego domniemanego autora. Ponadto w momencie, gdy Bitterfeld przybył do polskiej prowincji Zakonu Kaznodziejów, władzę przejęli bracia z Małopolski, którzy w obliczu wieloletniej rywalizacji ze Ślązakami nie byli zainteresowani promowaniem kultu świętej z tej dzielnicy. Także wzmianki na temat „Żywota św. Jadwigi” są bardzo późne. Najstarsza z nich pochodzi dopiero z XVIII wieku.