Das Vorfeld: zu einem Grundterminus der deutschen Syntax - Anna Just; Federica Masiero (Poradnik Językowy)
Przedmiotem artykułu jest termin Vorfeld, jeden z podstawowych terminów składni języka niemieckiego. Artykuł ma charakter diachroniczny i obejmuje okres od XVII wieku do 1937 roku, kiedy to Erich Drach jako pierwszy wprowadził termin Vorfeld w swoim dziele Grundgedanken der deutschen Satzlehre. Celem artykułu jest przedstawienie, czy i w jakim stopniu w gramatykach i naukowych traktatach z omawianego okresu, a także w dziele Dracha przedpole (Vorfeld) i jego wypełnienie były tematem opisu i terminologicznego ujęcia oraz jaką rolę odgrywała klamra zdaniowa (Satzklammer) w starszych gramatykach przy definiowaniu przedpola. Artykuł otwiera krótki opis terminu Vorfeld z dzisiejszej perspektywy.