Filmowe źródła „trylogii drogi” Davida Lyncha - Antoni Michnik (Kwartalnik Filmowy)
Niniejsza praca wyrasta z przekonania, że trzy filmy Lyncha powstałe na przełomie XX i XXI wieku – Zagubiona autostrada (1997), Prosta historia (1999) i Mulholland Drive (2001) – tworzą pewną całość, za którą stoją wspólne inspiracje. Podstawowym wątkiem powracającym w tych filmach jest motyw drogi. Zagubioną autostradę i Mulholland Drive łączy podobna konstrukcja fabuły, poetyka snu, zwodzenie widza, mnożenie odbić i sobowtórów bohaterów, przywiązywanie wielkiego znaczenia do treści psychoanalitycznych oraz wątków autotematycznych, a także krytyka współczesności i związany z tym pesymistyczny wydźwięk, któremu można przeciwstawić optymizm Prostej historii. Wielkie znaczenie mają również nawiązania do twórczości Ingmara Bergmana (Persona) oraz Carlosa Saury (Elizo, życie moje). David Lynch czerpie z tych filmów wiele rozwiązań, niektóre powielając, a z innymi wchodząc w dialog.