Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersi ve Sosyal Bilgiler Öğretmenine Yönelik Metaforik Algıları - Erhan Görmez; Atilla Keser (Artuklu Humanities)

(untitled)
Bu çalışmanın amacı ilkokul ve ortaokul süresince öğrencilerin aldıkları önemli derslerden biri olan sosyal bilgiler dersi ve bu dersi veren öğretmenler hakkındaki zihinsel deneyimlerini ortaya çıkarmaktır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2022/2023 eğitim öğretim yılında Van ili İpekyolu, Tuşba ve Edremit ilçelerinde öğrenim gören 743 ortaokul öğrencisi (5, 6, 7 ve 8. sınıf) oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak “Açık Uçlu Görüşme Formu” kullanılmıştır. Katılımcıların geliştirdikleri metaforlar içerik analizi yöntemi iles analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin görüşlerinden sosyal bilgiler dersine yönelik 250 kavramın 19 kategori altında; sosyal bilgiler öğretmenlerine yönelik ise 182 kavramın 16 kategori altında toplandığı görülmüştür. Sosyal bilgiler dersine yönelik en baskın kategori ve metaforların tarih kategorisi kapsamı içinde tarih disiplini metaforunun, hayat kategorisi kapsamı içinde hayatın kendisi metaforunun, gezegen kategorisi kapsamı içinde ise dünya metaforunun; sosyal bilgiler öğretmenlerine yönelik en baskın kategori ve metaforların ise bilgi/bilge kategorisi kapsamında bilgin metaforunun, bilim/öğretmen kategorisi kapsamında ise bilim insanı kategorisinin olduğu tespit edilmiştir.